TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKAN BELEDİYELER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Tarihi Kentler Birliği tarafından bu yıl 16’ıncısı düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda ‘’AKSEKİ BELEDİYESİ’’ ödüle layık görüldü.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından bu yıl 16’ıncısı düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda kazanan belediyelere ödülleri, YAPEX Fuarı’nda düzenlenen törenle verildi.

Kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlenen yarışmada Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nü, “Mudurnu Ahiler Müzesi ve Kanuni Sultan Süleyman Cami Restorasyonu” projesiyle Bolu’dan Mudurnu Belediyesi kazandı. Kayseri Melikgazi Belediyesi ve Nevşehir Uçhisar Belediyesi ise Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliğinde düzenlenen ve her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle; tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren YAPEX Restorasyon Fuarı “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın ödül törenine ev sahipliği yaptı. Tarihi Kentler Birliği’nin kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlediği ve gelenekselleşen yarışmada bu sene 69 belediyeden toplam 143 proje değerlendirildi. TKB’nin mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarındaki uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu tarafından incelenen başvurular arasında ödül alan projeler YAPEX Fuarı’ndaki Özendirme Yarışması Sergisi’nde katılımcılarla paylaşıldı.

Ödül töreninde kültürel mirasın korunmasının ve işlevdirilmesinin önemine vurgu yapan ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Hasan Özgen, Özendirme Yarışmasına yoğun ilginin ve nitelikteki artışın, üye belediyelerle kurulan ilişki ağı sayesinde oluştuğunu söyleyerek, iki noktaya vurgu yaptı: ÇEKÜL Vakfı’nın düzenlediği
Çarşamba Kent Toplantıları ve ÇEKÜL Akademi’nin eğitim programları. Özgen bu ortaklık içerisindeki değerlendirmelerin verimliliği artırdığını söyledi.

Tarihi Kentler Birliği ve
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Özendirme Yarışmasına gelecek yıllarda, somut olmayan kültürel mirasın ve doğal mirasın korunmasına ve yaşatılmasına yönelik projelerin de başvurmasını beklediklerini söyledi.

Tarihi belediyeler koruma ödüllerine kavuştu

ÖDÜL ALAN BELEDİYELERİN PROJE VE ÖDÜLLERİ

Başarı ödülleri: ANTALYA AKSEKİ BELEDİYESİ, Ankara Altındağ Belediyesi, Malatya Arapgir Belediyesi, Malatya Battalgazi Belediyesi, Samsun ÇarşambaBelediyesi, Hatay Defne Belediyesi, Elazığ Belediyesi, Antalya Elmalı Belediyesi, ErzincanBelediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Eyüpsultan Belediyesi, Antalya Finike Belediyesi, Kayseri İncesu Belediyesi, Kocaeli Kartepe Belediyesi, Nevşehir Kaymaklı Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kırklareli Belediyesi, Kayseri Kocasinan Belediyesi, İzmir Konak Belediyesi, Antalya Manavgat Belediyesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Muğla Menteşe Belediyesi, İçel Büyükşehir Belediyesi, İçel Mezitli Belediyesi, Nevşehir Belediyesi, EskişehirOdunpazarı Belediyesi, Gaziantep Oğuzeli Belediyesi, İzmir Ödemiş Belediyesi, İstanbul Silivri Belediyesi, Gaziantep Şahinbey Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Talas Belediyesi, Trabzon Belediyesi, Van Tuşba Belediyesi, İzmir Urla Belediyesi, Uşak Belediyesi, Ordu Ünye Belediyesi, Nevşehir Ürgüp Belediyesi, Yalova Belediyesi, Malatya Yeşilyurt Belediyesi, Adana Yüreğir Belediyesi.